Acné

 

Heb jij last van Acné?

Er is echt iets aan te doen!

Laat mij je helpen om je acné onder controle te krijgen.

Ik help je graag.

 

WAT IS ACNÉ?

Bij acné maken je talgklieren teveel talg aan. Acné is een huidaandoening waarbij de haarzakjes en talgklieren van de huid zijn aangedaan.

 

OORZAKEN ACNÉ

-  Hormonen ( puberteit,menstruatie,zwangerschap)

-  Erfelijkheid

- Geneesmiddelen ( o.a prednison, steroiden, lithium )

- Stress ( immuunsysteem werkt niet goed en krijgen ontstekingen meer de ruimte).

- Druk & wrijving

- Hoge vochtigheidsgraad omgeving

- Overmaat aan talgafscheiding en afsluitende cosmetica

- Slechte voeding  (darmflora kapot door darmirritatie kunnen onzuiverheden ontstaan )

 

Acné vulgaris is de meest voorkomende acné die begint in de puberteit door hormonale veranderingen maar kan ook bij volwassenen jaren aanhouden. De huid wordt vet door overproductie van talg en er verschijnen open en gesloten comedonen (meeeters) in het gezicht, nek, schouders, borstkas en op de rug. Er ontstaan pukkels en puistjes die ontsteken waarbij de huid rood wordt en kan leiden tot littekenvorming. De propionbacterie neemt toe en vallen de afgesloten haarzakjes aan waardoor ontstoken  pukkels en puisten ontstaan.

 

Tijdens de puberteit zorgen voornamelijk de mannelijke hormonen (androgenen vnml. testosteron) dat de talgklieren groter worden en veel talg gaan produceren. Hierdoor ontstaan comedonen (meeeters). Dit verklaart waarom heftige acné meer bij jongens voorkomt dan bij meisjes. Als een meisje toch heftige acné heeft dan is de talgkier vaak gevoelig voor de inwerking van testosteron.

 

Comedonen zwart: blackheads zijn open aan huidoppervlakte en zijn makkelijk te verwijderen. Deze zijn zwart doordat talg reageert op zuurstof.

Comedonen wit: hier zit een laagje huid overheen, en moet open gemaakt worden voor verwijdering d.m.v klein speldenprikje.

Papels ( pukkel) : roze/rode bultjescomedo gevult met talg 

Pustel (puist) : een pijnlijke ontstoken bultje gevuld met pus

Nodus: opengebarsten puist

Gerstekorrel (milia): zijn witte korreltjes onder de huid vnml rondom de ogen en wangen.

Hierbij zijn de talg-of zweetklieren verstopt. Een gerstekorrel ontstaat door vochttekort in de huid. Keratine komt vast te zitten onder de bovenste laag van de huid en vormt een  bultje. Ook ontstaan gerstekorrels als huidcellen zich niet snel genoeg vernieuwen waardoor een ophoping van keratine ontstaat. Ze zijn vaak ontsierend maar onschuldig. Verwijder niet zelf je gerstekorrels zodat je ook geen littekentjes krijgt van het verwijderen.

De schoonheidsspecialiste kan deze op een proffesionele manier goed weg krijgen.

 

Belangrijk!! Reiniging, juiste huidverzorging, goede voeding en hygiëne

 

REINIGEN

Je huid vernieuwd konstant de oude huidschilfers moeten regelmatig verwijderd worden d.m.v een peeling waardoor overmatig talg weg kan en je huid niet verstopt. Reinig je huid niet met zeep deze droogt je huid teveel uit, gebruik een speciale wasgel hiervoor. Herstel hierna de zuurgraad van de huid d.m.v een lotion. Hierna een creme om te beschermen, ontstekingen en roodheden te verminderen en te hydrateren.

 

Blijf tussendoor van je gezicht af! Knijp zelf niet uit ( kans op vermeerdering en littekens ).

 

Geef je huid lucht dus niet afsluiten met petten of sjaals. Gebruik alleen make-up op waterbasis. Minerale make-up is het beste om te gebruiken bij een acné huid, deze verstoppen de poriën niet. Iedere avond de make-up goed verwijderen.

 

In de zomer maanden lijkt de acné vaak minder aanwezig maar wat er aan de hand is, is dat de huid dikker wordt door de zon en talg dunner. Na de zomer zie je vaak een uitbarsting van pukkeltjes. Ook de zonnebank is zeker geen optie omdat dit maar een tijdelijke oplossing is. Denk ook aan schade van de huid, huidkanker, sneller en diepere rimpels op latere leeftijd.

 

BEHANDELING ACNÉ

Elke huidverzorging begint bij goed advies! Bij Famos zijn de behandelingen gericht tegen acné en helpt acné voorkomen.De behandeling van acné vraagt geduld en zelfdiscipline.  Welke behandeling jij nodig hebt, bespreken we tijdens de eerste afspraak. De mee-eters worden verwijdert, je krijgt een peeling gericht op ontgiftiging , herstellen van de ph-waarde van de huid en behandeling van de ontstekingen. Iedere behandeling staat niet op zichzelf ook thuis zal de huid goed aangepakt moeten worden om de behandeling die in de salon wordt gegeven te ondersteunen. Om jouw acné onder controle te krijgen , is het belangrijk dat we goed samenwerken. Jouw inzet en discipline is van belang! Ik verwacht dat je ook thuis dagelijks de geadviseerde huidverzorgingsproducten op de juiste manier gebruikt om het evenwicht in je huid te herstellen. Het is aan te raden om te starten met het reinigen van de huid in de salon 1x per week en daarna bij te houden 1x in de 4 weken. Als de acné redelijk onder controle is en je de thuisverzorging goed bijhoudt dan is onderhoud van 1x in de 6 weken vaak genoeg om de huid mooi te houden.

 

HUISARTS ONDERSTEUNING

 -Bij lichte acné : lotions en creme's met benzoylperoxyde of retinoiden.

- Matige tot ernstige acné : creme en/of tabletten met antibiotica, 3 tot 6 maanden gebruiken

- Anticonceptie pil helpt soms tegen acné bij vrouwen.

- Ernstige acné : Behandeling door dermatoloog, kuur met isotretinoide ( roaccutane is vit.a zuur ) deze remmen sterk de talgproduktie. Bijwerkingen kunnen mogelijk zijn! Je mag niet zwanger zijn! Meestal komt de acné na deze kuur niet meer terug.

 

Heb je na het lezen nog vragen over jouw acné?

Of wil je een afspraak inplannen?

Bel of whatsapp mij dan op telnr: 06 - 21276312