COUPEROSE & ROSACEA

Rosacea betekent letterlijk "rood als een roos". Het is een sterk ontsierende huidafwijking in het gezicht, waarbij de felrode kleur van de wangen het meest opvallende is. De aandoening kan lijken op acne, rosacea komt echter op een latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes.Meestal tussen de 30 en 50 jaar en dan met name bij de vrouwen.

Eten en medicatie kunnen ervoor zorgen dat rosacea erger wordt. Rosacea is vaak het ergst in de winter. Soms zie je verbeteringen in de zomer, maar bij anderen wordt het door de zon juist erger. Waarschijnlijk is de overgang van koude naar warmte, waardoor de haarvaatjes in de huid wijder worden, de reden voor de verergering.

 

Vascualaire rosacea, een steeds opnieuw optredende blos die later permanent is. Er zijn dan verwijde haarvaatjes in het gelaat ontstaan. Deze ontstaan vaak eerst op de neusvleugels , later op de wangen. Hoe meer zonneschade iemand heeft opgelopen hoe heftiger de rosacea. Bij rhinophyma is er een toename van klieren in de huid. Uiteindelijk ontstaat er een rode 'bloemkoolachtige'neus.

 

Inflammatoire en oculaire rosacea, lijkt op acné vulgaris ( jeugdacné ). Op de wangen en de neus zijn rode pukkels en puistjes te zien, met veel roodheid. Bij rosacea ontbreken de comedonen ( meeeters ). Ook zie je soms oogproblemen ( droogheid, zwelling, tranen of gestoord zicht ) 

 

Rosacea fulminans/pyoderma faciale, is de ergste vorm van rosacea deze wordt behandeld met zware medicijnen zoals prednison of roaccutane.

 

De verwijde haarvaatjes kan ik voor u behandelen met de telegone ( zie home page )

 

Huisarts of Dermatoloog, kan u helpen d.m.v antibiotica. De rhinophyma kan behandeld worden met cryotherapie met vloeibare stikstof of met dermabrasie door een plastisch chirurg. Cryotherapie is behandeling met extreme koude.